Frontale depressie

Een frontale depressie is een lage drukgebied dat ontstaat door de botsing van een warme en een koude luchtstroom. Er zijn twee mogelijkheden; ofwel er is sprake van een "warmtefront", waar de warme lucht tegen de koude lucht opglijdt, of er is sprake van een "koufront"waarbij de koude lucht onder de warme lucht dringt. In beide gevallen wordt de warme lucht gedwongen op te stijgen, waardoor er aan het aardoppervlak een 'tekort'aan lucht ontstaat: het lagedrukgebied. Hierbij treedt wolkenvorming en neerslag op. Bij een warmtefront gaat dat proces gelijkmatig; langzaam opkomende bewolking met matige aanhoudende neerslag, terwijl bij een koufront de wolken vrij plotseling ontstaan en de neerslag heftig is.

Warmte front

Warmte front

Koufront

Koufront

Warmtefront en Koufront

Wanneer men over een front spreekt dan denkt men ook aan neerslag en uitgebreide wolkenvelden. Het mengen van de verschillende luchtmassa's verloopt moeilijk en daardoor zal aan de fronten de warmere lucht stijgen over de koudere lucht. Dit leidt dan tot afkoeling en neerslag. De reden waarom de warmere lucht stijging aan het frontvlak te wijten is aan de dichtheid, warmere lucht heeft een lagere dichtheid dan koudere. 

Warmtefront

Men spreekt van een warmtefront als een luchtmasse met relatief warme lucht over een gebied schuift waar koude lucht ligt. Bij een warmtefront komt van oorsprong warme lucht op ons af. Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht zal de warme lucht in eerste instantie in de hogere luchtlagen merkbaar zijn. Naarmate het warmtefront naderbij komt, wordt de warme lucht lager op lagere niveau voelbaar. Brengt op zijn minst wolken en mogelijk neerslag. Als de koude laag voldoende dik is, brengt dit vaak in de winter sneeuw, natte sneeuw of ijzel met zich mee voordat deze overgaat in regen.

Koufront

Bij een koufront wordt de warme lucht met geweld verdreven door koude lucht. De zwaardere koude lucht schuift onder de warme lucht. Hierdoor stijgt de warme vochtige lucht vrij plotseling omhoog. Brengt op zijn minst wolken en mogelijk ook neerslag, soms met buiig karakter. In de zomer zijn dit vaak onweersbuien of complexen

Meest recente reacties

15.11 | 09:54

Dag Bert,

Door alle "mailperikelen" van school ontvang ik al een paar weken geen weerbericht meer.

Misschien is er iets aan te doen?

Hartelijke groet en bij voorbaat mijn dank!
Paul.

04.08 | 15:05

Dag Hennie,
Dat is nog wat te ver weg om gedegen uitspraken over te doen. Gezien het aantal hogedrukgebieden deze zomer zou het zomaar kunnen dat dit beeld zich ook door laat trekken tot aan oktober.

02.08 | 20:28

Kan je al iets zeggen wat september gaat worden. Krijgen we een nazomer, want dan hebben wij vakantie….en aangezien we dit jaar in Nederland blijven, zou het toch leuk zijn….
Graag hoor ik van je…

25.07 | 07:01

Dankjewel! Duidelijke uitleg

Deel deze pagina